UPRAVLJANJE ZNANJEM, INFORMACIJAMA I ORGANIZACIONIM PROMENAMA

Miloš Nikolić, Tamara Vesić, Ljiljana Stošić-Mihajlović

Sažetak


U savremenom poslovnom okruženju naglašene tržišne dinamike i otežanih uslova privređivanja, profesionalni život saradnika se neretko smatra važnijim od privatnog. Organizacije sve češće očekuju od svojih zaposlenih, a naročito od menadžera, da zanemare svoje privatne obaveze i budu isključivo posvećeni organizaciji i njenom uspehu. U tom smislu, naročito na udaru je menadžerska populacija, koja je sve više,,rastrzana“ i pred dilemom kako odgovoriti zahtevima posla, bez zanemarivanja ostalih sfera života. Cilj ovog rada je prikaz konceptualnih i teorijskih pitanja koja se tiču povezanosti stilova upravljanja znanjem, informacijam i organizacionih promena, životnih i profesionalnih stilova menadžera i stresa na radu, u koja spadaju definisanje navedenih pojmova i njihovo razgraničavanje od srodnih pojmova.

Informacije postaju polazna osnova, ulaz za razumevanje i rešavanje problema u poslovanju kao i pri razmatranju mogućnosti za unapređivanje ili inoviranje poslovanja. U uslovima brzih promena na globalnom tržištu kompanije moraju da budu fleksibilne i dinamične. To nameće potrebu za velikim brojem kontakata i transakcija sa okruženjem, što pak podrazumeva postojanje velike količine podataka i informacija, koje treba prikupiti i analizirati.


Ključne reči


informacija, upravljanje znanjem, poslovna inteligencija.

Reference


1 Štambuk V., Kibernatika informatika internet – sociopolitikološka teorija informacijskog upravljanja, Fakultet orgaizacionih nauka Univerziteta u Beogradu, 1998, pp.118.

2 Živadinović J., Medić Z., Skorup A, Poslovna informartika, Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo, 2016., pp. 159.

3 Marković Blagojević M., Mikarić B., Trajković D., Kompjuterski sistemi kao podrška odlučivanju, Trendovi u poslovanju, 2014., 2(4): pp. 33-42.

Živadinović J., Medić Z., Menadžment informacionih sistema, Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo, 2016., pp. 78.

Živadinović J., Medić Z., Marković M., Effort assessment in the development of information systems project, International Review, 2015., 3(4), pp. 50-59.

6 Jacques G., Obrazovanje i mediji, Clio, 1998., pp. 80.

7 Gordon J., Jeannette V., The Learning Revolution: To Change the Way the World Learns, Network Educational Press, 2001., pp. 93.

8 South W., Management, Cengage Learning, United States, 2014. pp. 241.

9 Petković M., Janićijević N., Bogićević M., Organizacija, Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu, 2003., pp. 26-96.

10 Đorđević T., Teorija informacija i teorija masovnih komunikacija, Partizanska knjiga, 1979., p.111.


Ceo tekst: PDF

Povratni linkovi

  • Trenutno nema povratnih linkova


Copyright ⓒ 2013 ..: Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo - Beograd :..