ZNAČAJ NAUČNOISTRAŽIVAČKE DELATNOSTI U FORMIRANJU NASTAVNIKA VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA

Vlado Radic

Sažetak


Naučnoistraživačka delatnost na fakultetima (visokim školama) ne može se i ne sme shvatiti kao obaveza u cilju ispunjenja određenih uslova za napredovanje. Premda su vremenski periodi izbora u nastavna zvanja određeni zakonom, od mladih nastavnika očekuje se da sa pokažu više entuzijazma, marljivosti, inicijativnosti i izuzetnu predanost poslu kojim će se baviti. Nastavni proces zahteva neprekidno usavršavanje, makar i u malom segmentu ukupnih znanja, ali ta znanja se stiču na različite načine. Vreme u kome živimo sve više potencira organizacije koje uče, a one su zasnovane na novim znanjima. Disperzija tog znanja, makar i studentima, predstavlja važan segment u formiranju nastavnika. Zato je neophodno podsticati mlade nastavnike na aktivan angažman u naučnoistraživačkom radu u oblasti za koju smatraju da su sposobni da se njome bave i napreduju.

U radu se navode osnovni kriterijumi koji ukazuju na značaj naučnoistraživačkog rada u visokoškolskim ustanovama, sa osvrtom na proces formiranja, vođenja i razvoja budućih nastavnika.


Ključne reči


naučnoistraživački rad; nauka; metodologija; visokoškolska ustanova; nastavnici

Reference


Popović, Z., Kako napisati i objaviti naučno delo, Akademska misao i Institut za fiziku, Beograd, 2004.

Milosavljević, N., Osnovi naučno-istraživačkog rada, Naučna knjiga, Beograd, 1989.

Ristić, M., Između nauke i poezije, Centar za multidisciplinarne studije Univerziteta u Beogradu i Institut tehničkih nauka SANU, Beograd, 2000.

Zakon o naučnoistraživačkoj delatnosti, „Sl. glasnik RS”, br. 110/2005, 50/2006 - ispr., 18/2010 i 112/2015.


Ceo tekst: PDF

Povratni linkovi

  • Trenutno nema povratnih linkova


Copyright ⓒ 2013 ..: Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo - Beograd :..