NEKI ASPEKTI PRIVATIZACIONIH EFEKATA NA TRŽIŠTE RADA U REPUBLICI SRBIJI

Stefan Zimonjić

Sažetak


U poslednjih više od 30 godina transformisane su brojne državne kompanije u zemljama koje su započele procese tranzicije od socijalizma ka slobodnim tržištima i kapitalizmu, uključujući Srbiju. Mnoge ekonomske studije su pre ovog procesa isticale važnost ovih promena za razvoj i rast efikasnosti ekonomija. Kada su procesi započeli, mnogi su hvalili privatizaciju i njen pozitivan uticaj na makroekonomske aspekte ekonomije, kao i na mikro nivo preduzeća.

Nezavisno od studija i zaključaka, interesantno je da je javno mnjenje ove procese pratilo i doživelo sa sumnjom u smislu njenih benefita. Nije teško shvatiti razloge imajući u vidu da je privatizaciju politički  i socijalno teško prodati, da je vodila mnogim nepopularnim odlukama i uticala na radničku klasu, donela promene koje su nekad teško shvatljive i prihvatljive kao pozitivne, ljudi koji su ocenjeni za neproduktivne izgubili su poslove i ostajali bez prihoda u vrlo neizvesnim uslovima okruženja.

Rezultat privatizacije u pojedinim državama smatraju se dobrim, ali u Srbiji preovladava stav o lošoj izvedbi privatizacije i značajnom uticaju na radnu snagu i otpuštanja. Zaključak je da je privatizacija dovela do lošijeg seta izabranih modela, kao i probleme u realizaciji te i probleme poništenja jednog njihovog značajnog dela.

 


Ključne reči


privatizacija u Srbiji, transformacija, radni odnosi

Ceo tekst: PDF

Povratni linkovi

  • Trenutno nema povratnih linkova


Copyright ⓒ 2013 ..: Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo - Beograd :..