ISPITIVANJE UTICAJA VRSTE MASTI U HRANI ZA TOV PILIĆA NA KLANIČKE PARAMETRE

Jelena Milanović, Gordana Tatalović

Sažetak


Cilj ovog istraživanja bio je ispitivanje uticaja pola i vrste masti korišćene u omašćivanju hrane za tov pilića na proizvodne i klaničke parametre utovljenih pilića.U radu su prikazani rezultati internih istraživanja sprovedenih u Perutnina Pttuj Grupi. Ogledne grupe su hranjene koncentratnim smesama istog sirovinskog sastava i istih nutritivnih svojstava, sa razlikom u kvalitetu i sastavu masnoće (svinjska mast i suncokretovo ulje). Statistička analiza je pokazala da postoji zavisnost između prinosa trupova i pojedinih  delova trupa i vrste masnoće u hrani za tov pilića.


Ključne reči


analiza, statistika, masnoća, proizvodni parametar

Reference


Hopić S., Ravlovski Z., Smiljanić R., Mašić B., Vračar S., Nedeljni rast telesne mase brojlerskih pilića različitog genotipa i pola, Nauka u živinarstvu, 1996, 274-275

Bogosavljević-Bošković S.,Mitrović S., Retrović M., Đoković R., Dosković V Uticaj uzrasta i sistema držanja na odabrane parametre kvaliteta mesa pilića u tovu, Savremena poljoprivreda,2008.121-125

Bogosavljević-Bošković S., Đoković R., Radović V., Dosković V., Kvantitativne karakteristike obrađenih trupova brojlerskih pilića iz različitih sistema gajenja, Savremena poljoprivreda, 2006, 87


Ceo tekst: PDF

Povratni linkovi

  • Trenutno nema povratnih linkova


Copyright ⓒ 2013 ..: Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo - Beograd :..