EKONOMSKI ZNAČAJ JAVNIH NABAVKI

Slavica Ostojić, Nemanja Damnjanović

Sažetak


Korišćenje javnih sredstava od strane državnih organa i organizacija, organa teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, organizacija za obavezno socijalno osiguranje, javnih ustanova i javnih preduzeća, odnosno nabavke dobara, usluga i radova pomenutih naručilaca imaju izuzetan značaj za privredu Srbije.

Odgovarajuća politika i praksa u oblasti javnih nabavki doprinosi stvaranju stabilnog tržišta, koje je od vitalnog značaja za domaća preduzeća u uslovima otežanog nastupa u inostranstvu. Poštovanjem osnovnih načela javnih nabavki - ekonomičnosti i efikasnosti, jednakosti ponuđača, obezbeđivanja konkurencije i transparentnosti, ostvaruju se značajne uštede, bolji kvalitet robe i usluga i skraćivanje rokova isporuke.

Oblast javnih nabavki ima veliki značaj i u zemljama Evropske unije.

Područje javnih nabavki predstavlja jedan od prioriteta zakonodavne harmonizacije sa Evropskom unijom.

Zakonska regulativa u oblasti javnih nabavki u Srbiji je zaokružena, a problemi koji se najčešće javljaju vezani su delom za normativne propuste, kao i primenu propisa u praksi.


Ključne reči


javne nabavke, kontrola, zakonodavstvo, organizacija.

Reference


Ostojic, S., Damnjanovic, N., Značaj zajedničkih ulaganja i korporativnog upravljanja za povećanje proizvodnje i izvoza, Trendovi u poslovanju, Sveska 1/2013.

Gojanović, J. Komercijalno poslovanje, školska knjiga, Zagreb, 2004..

Kostić, S. Organizacija prometa, SV. I

Petković, V., Petković, Z., Corruption in Serbia, Faculty of Business Economics and Enterpreneurship, International Review (2012 No 3-4).

Nabavka i prodaja, Informator Zagreb, 2007.

Jovanović, A. Komercijalno poslovanje, Savremena administracija, Beograd, 2006.


Ceo tekst: PDF

Povratni linkovi

  • Trenutno nema povratnih linkova


Copyright ⓒ 2013 ..: Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo - Beograd :..