UTICAJ ELEKTRONSKOG POSLOVANJA NA POBOLJSANJE USLUGA U BANKARSTVU

Bratislav N. Mikarić, Dušan Trajković

Sažetak


Predmet ovog rada je uticaj elektronskog poslovanja na poboljšanje usluga u bankarstvu – sagledavanje načina na koje se mogu poboljšati i unaprediti usluge u bankarstvu primenom novih savremenih elektronskih tehnologija, pre svega Interneta, ali i drugih web servisa, kao i mobilne telefonije, a sve u cilju postizanja višeg nivoa zadovoljstva klijenta, kao i pridobijanja njegovog poverenja.

Neophodno da postoji tehničko-tehnološka podloga, tj. Informatička infrastruktura, kvalitetan i pouzdan kompjuterski informacioni sistem, brz, širokopojasni pristup Internetu i to kako u banci tako i na strani klijenata.

Sledeće što je neophodno je osloboditi klijente straha od nepoznatog, dakle, treba raditi na opštoj informatičkoj pismenosti nacije i demistifikovati Internet i kompjuterske tehnologije. Naravno ovo je pitanje za društvo i državu u celini a ne samo stvar pojedinačnih banaka.

Ono što banka može i treba da uradi je da ponudi klijentima brz, jednostavan, pouzdan i jeftin način poslovanja – pristup svojim računima i karticama, mogućnost raspolaganja svojim sredstvima na računima, elektronska plaćanja (bez provizije, ako je moguće)  i popularizovati ovakav način poslovanja koji je na opštu korist – kako klijenata, tako i banaka.


Reference


Trajković D., Mikarić B., „Elektronsko poslovanje u lokalnoj samoupravi“, „Trendovi u poslovanju“, naučno-stručni časopis Visoke poslovne škole „Prof. dr Radomir Bojković“, Kruševac, Godina I, Broj I, Sveska 1/2013, str. 81-88. jun 2013, ISSN-2334-816Х

Vunjak dr Nenad, Kovačević dr Ljubomir: Bankarstvo (Bankarski menadžment), Subotica, 2006., str. 263.

E-banking, http://galeb.etf.bg.ac.yu/~vm/tutorial/tutorial.html

Vuksanović E., Elektronsko bankarstvo, Beogradska bankarska akademija, Beograd, 2006., str. 218

Hadžić M.,Bankarstvo, Univerzitet Singidunum, Beograd, 2009., str. 53

Bjelica V., Bankarstvo, Savremena administracija, Beograd, 2000., str. 92

Leksikon poslovne informatike, Ekonomski fakultet Beograd, 2006., str. 62

Pejić A., Internet valute, Svet kompjutera, 7/99, Beograd 1999., str. 117

Tijana Radojević, Branko Čelarević „Primena elektronskog bankarstva u Srbiji“, časopis „Singidunum revija“,Univerzitet Singidunum, Beograd, 2010.


Ceo tekst: PDF

Povratni linkovi

  • Trenutno nema povratnih linkova


Copyright ⓒ 2013 ..: Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo - Beograd :..