NOVE TEHNOLOGIJE I OBRAZOVANJE (NEKA PITANJA)

Savo Trifunović, Ana Skorup, Spomenka Gligorijević

Sažetak


Naš vek je "vek znanja". Moderna (informa-tička) društva zbog uticaja i "zahteva" savremenih tehnologija moraju biti "društva znanja", "društva koja uče", "društva zani-manja". Jedna od karakteristično ilustra-tivnih slika za opis modernog čoveka je "čovek koji uči". Zato su upravo u kreiranju politike obrazovanja (za "vek obrazovanja") potrebni najumniji potencijali koje naše društvo ima. Zbog toga, organizovanoj politici i drugim činiocima društvenog razvoja ne sme biti nevažno kakvi kadrovi kreiraju i vode, realizuju politiku obrazo-vanja i obrazovni proces (sistem). Svaki promašaj u politici obrazovanja i nedo-voljna odlučnost, pa i blaga ili nedovoljna spremnost za ulazak u naučno koncipirane, promišljene i osmišljene permanentne pro-mene (a koje su a priori uzrokovane, uslovljene i u određenoj meri determinisane uticajem novih tehnologija), društvo će platiti, najblaže rečeno, lutanjem i zaostaja-njem u razvoju. U ovom radu autori razmat-raju samo deo pitanja koja se tiču obrazov-nog sistema u savremenom informatičkom društvu, kao i primene novih tehnologija u obrazovnom procesu i radu i zahteva koje one nameću.

Ključne reči


tehnologija, obrazovanje, sistem obrazovanja, politika obrazovanja

Reference


Najzbit Dž., Megatrendovi, deset novih smerova razvoja koji menjaju naš život, „Globus“, Zagreb, 1985., str. 41.

Najzbit, Dž., opus citatum, str. 45.

Trifunović, S., Poslovni moral i menadž-ment; Naučno–stručni skup “Menadž-ment u industriji”, Zbornik radova, Kruševac, 2003., str. 165.

Karnou, R., Suzan Karan, S., Primenjena tehnologija, u knjizi Gintera Fridrihsa i Adama Šafa: Mikroelektronika i društvo za bolje ili za lošije, «Globus», Zagreb, 1987., str. 110.

Bogdanović, M., Moguće oblasti reforme Univerziteta u Srbiji; Univerziteti u Srbiji u evropskom obrazovnom prostoru (Program reforme); Zajednica Univerzi-teta Srbije, Beograd, 2003., str. 9.


Ceo tekst: PDF

Povratni linkovi

  • Trenutno nema povratnih linkova


Copyright ⓒ 2013 ..: Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo - Beograd :..