TRENDOVI U RAZVOJU TEORIJE MENADŽMENTA

Ana Skorup, Milan Krstić

Sažetak


Menadžment se u različitim vremenskim periodima ljudske istorije pojavljuje u svojim različitim pojavnim oblicima, a kako je vreme odmicalo njegov značaj se uvećavao. Menadžment se najpre pojavio kao praksa, a tek početkom XX veka postaje i nova naučna disciplina, kada počinju da se primenjuju naučne metode. Uporedo sa njima nastaju i prve teorije menadžmenta. Teorije menadžmenta su tokom prethodnih 100 godina razvoja menadžmenta kao nauke značajno evoluirale. Međutim, čini se da je upravo sada nastupio period zastoja u njihovom razvoju. Kako bi se još jednom ukazalo na tu pojavu, u radu se najpre razmatra pojam teorije, koja je sazdana od  koncepata, principa i tehnika. Potom se fokus prenosi na menadžment, koji se razmatra sa stanovišta terminologije, definicije, kao i menadžerskih funkcija i elemenata subjektivne podrške. Zatim se razmatra evolutivni razvoj menadžmenta, sa stanovišta vremenskog određenja: prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Na kraju se razmatraju i neka aktuelna pitanja menadžmenta, kako ona koja se tiču savremenih, tako i ona koja se tiču budućih teorija menadžmenta. Autori ocenjuju da materijal može da bude od koristi studentima menadžmenta, aktuelnim i budućim menadžerima, kao i istraživačima u oblasti menadžmenta u definisanju agende pitanja menadžmenta, odnosno trasiranja pravaca novih  istraživanja.

Ključne reči


teorije menadžmenta, razvoj, menadžment, ključna pitanja menadžmenta

Reference


Birkinshaw J. (2010). Reinventing Management. Ivey Business Journal Online, http://iveybusinessjournal.com/publication/reinventing-management/.

Bulat V. (2008). Menadžment, izmenjeno i dopunjeno izdanje. Kruševac: ICIM Plus.

Filipović D. (2015). Organizacija raščlanjivanja i grupiranja radnih zadataka. Retrieved 1 16, 2015, from web.efzg.hr/.../09_Organizacija%20radnih%20za...

Karavidić S., Čukanović-Karavidić M. (2012). Menadžment. Beograd: Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo Beograd.

McCrimmon M. (2010). A New Role For Management In Today’s Post-Industrial Organization. http://iveybusinessjournal.com/publication/a-new-role-for-management-in-todays-post-industrial-organization/.

McNamara C. (2015). Historical and Contemporary Theories of Management. Retrieved 4 20, 2015, from http://managementhelp.org/management/theories.htm

Miles A. J. (2014). New Directions in Management and Organization Theory,. Newcastle upon Tyne, UK: Cambridge Scholars Publishing.

Olum Y. (2004, July 12th). Modern Management Theories And Practices. The15th East African Central Banking Cours, School of Monetary Studies, Kenya .

Sowa. (1984). Conceptual Structures. Information Processing in Mind and Machine , p. 344.

Webster. (2007). Webster's Dictionary (New 20th C). Merriam-Webster's Dictionary of English Usage, http://books.google.com/books/Webster.

wiki_1. (2015). Princip. Retrieved 4 26, 2015, from wikipwdia: http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%9F%D1%80%D0%B8%D0%BD%D1%86%D0%B8%D0%BF

wiki_2. (2015). Tehnologija. Retrieved 4 26, 2015, from http://sh.wikipedia.org/wiki/Tehnologija


Ceo tekst: PDF

Povratni linkovi

  • Trenutno nema povratnih linkova


Copyright ⓒ 2013 ..: Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo - Beograd :..