OCENA STAVA STANOVNIKA PREMA OBAVEZNOM I PRIVATNOM PENZIJSKOM OSIGURANJU

Milica Živković, Ivan Piljan, Tatjana Piljan

Sažetak


U većini država a posebno u državama u tranziciji sistemi penzijskog osiguranja su u krizi i reformama traže model za uspostavljanje održivog funkcionisanja. U Srbiji se u periodu od 2001. do 2014. godine vrše reforme penzijskog sistema u cilju rešavanja nagomilanih problema kao što su: visok deficit, dug, odnos broja zaposlenih i penzionera, negativne demografske tendencije itd.

U radu su prikazani rezultati istraživanja u cilju ocena stava stanovnika Niša prema postojećem obaveznom penzijskom osiguranju i poverenja u privatno  osiguranje, kao i ocena stava o potrebi realizacije dodatnih refrormi sistema.

Potvrđena je Hipoteza H0: Stanovnici nisu zadovoljni postojećim stanjem u sistemu penzijskog osiguranja, smatraju da je penzioni fond prazan i da ne garantuje sigurne penzije. To znači da do sada sprovedene reforme nisu bile dovoljne i da je potrebno da se sa reformama nastavi.

Ključne reči


penzijsko obavezno osiguranje, privatno penzijsko osiguranje, reforme sistema

Reference


Evropski centar za parlamentarna istraživanja i dokumentaciju (European Centre for Parliamentary Research and Documentation: Request 1362 by the National Assembly of Serbia)

Ilić A., (2006), Reforma penzionog sistema, SRPSKI EKONOMSKI FORUM, Beograd.

Izazovi uvođenja obaveznog privatnog penzijskog sistema u Srbiji (2009). Beograd: Centar za liberalno-demokratske studije.

Izveštaj za četvrto tromesečje 2015. godine, Sektor dobrovoljnih fondova u Srbiji, Narodna banka Srbije.

Mastilo Z., (2012), Penzijsko osiguranje „bauk današnjice“, mogućnosti i ograničenja za preobražaj, Financing, Naučni časopis za ekonomiju - 04/12, Banja Luka.

Matković G. i dr. (2009), Izazovi uvođenja obaveznog privatnog penzijskog sistema u Srbiji, Centar za liberalno-demokratske studije, Beograd.

Mijatović B., Hiber D. (2008), Kapitalizacija penzijskog osiguranja u Srbiji, Centar za liberalno-demokratske studije Beograd.

OECD (2013), ANNUAL SURVEY OF LARGE PENSION FUNDS AND PUBLIC PENSION RESERVE FUNDS, Report on pension funds’ long-term investments.

Stewart F., (2015), Pension Core Course, PENSION REGULATION AND SUPERVISION FOR DEVELOPING PENSION SYSTEMS, World bank group.

Petrović Z., Mrkšić D., (2005), Životna osiguranja, Dis public, Beograd.

Statistički mesečni bilten (2016), Republički fond za penziono i invalidsko osiguranje, Beograd.

Šteković M., (2010), SISTEMI (STUBOVI) PENZIJSKOG OSIGURANjA, Br.: Z-06/10, Odeljenje za informativno-istraživačke i bibliotečke poslove, Odsek za informativno-istraživačke poslove

Vukotić V. (2004), Penzijske reforme kao novi potencijal ekonomskog rasta, Institut za strateške studije i prognoze, Podgorica

Žeželj M., (2014), Makroekonomske pretpostavke razvoja dobrovoljnog penzijskog osiguranja u Srbiji, master rad, Beograd.

Internet adrese:

http://www.euronews.com/2010/03/08/swiss-reject-pension-cuts-in-referendum/

http://www.pensionfundsonline.co.uk/countryprofiles/countries.aspx

http://www.nbs.rs/internet/cirilica/62/index.html


Ceo tekst: PDF

Povratni linkovi

  • Trenutno nema povratnih linkova


Copyright ⓒ 2013 ..: Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo - Beograd :..