POSLOVANJE U OBLAKU UZ PRIMENU MENADŽMENT INFORMACIONIH SISTEMA

Marija Marković Blagojević, Đorđe Ilić, Dijana Petkov

Sažetak


Širok spektar usluga informacionih tehnologija na mreži (online) nameće dilemu IT rukovodiocima preduzeća, aktuelnim ponudama u oblaku (cloud). Sve više njih razmatra da li je pametno „preseliti“ postojeći menadžment informacioni sistem (MIS) preduzeća u oblak, vodeći se nepisanim pravilom da moderne organizacije moraju biti konkurentne u surovom okruženju i brzo reaguju na novonastale situacije i mogućnosti.

Iako su neke IT organizacije uspele da delove svojih MIS-a presele na sistem oblaka, kao što informacioni sistemi (IS) za ljudske resurse, upravljanje odnosima sa kupcima (CRM), delove sistema za pla-niranje resursa preduzeća (ERP), mnogi izvršni direktori ostaju skeptični naročito po pitanju sistema koji se odnose na finansije i lance snabdevanja (SCM).

Postoji niz faktora koji rukovodioci treba da razmotre pre donošenja odluke da li i kako da koriste usluge poslovanja u oblaku (cloud computing). Tip preduzeća, veličina, složenost, potrebe bezbednosti, organiza-ciona pitanja, spadaju u elemente koje treba analizirati pre donošenja konačne odluke.

U radu se daju samo osnovna pojašnjenja i elementi, prednosti i nedostaci korišćenja usluge oblaka, koje predstavljaju okvir za donošenje odluke i procenu održivosti poslovanja preduzeća u oblaku, koristeći primer podizanja ERP sistema preduzeća.


Ključne reči


poslovanje u oblaku, menadžment informacioni sistem, informacione tehnologije, ERP u oblaku

Reference


Živadinović, J., Medić, Z., Menadžment informacioni sistem, PEP, Beograd, 2013.

Kočović, P., Računarstvo u oblaku, Internet ogledalo - Business & Technologies magazine – IT za direktore, spec. izdanje., GM Business &Lifestyle, ISSN 1821-4177

http://www.gartner.com/technology/topics/cloud-computing.jsp

http://www.nist.gov/itl/csd/cloud-102511.cfm

http://www.infotech-school.com/

http://mykubenetworks.co.uk/2012/04/what-is-cloud-computing/

Talijan, M., Računarstvo u oblaku, Internet ogledalo - Business & Technologies magazine – IT za direktore, spec. izdanje., GM Business &Lifestyle, ISSN 1821-4177

Utzig, C., Holland, D., Horvath, M., Manohar, M., ERP in the Cloud, Is It Ready?Are You?, Booz & Company, 2013.


Ceo tekst: PDF

Povratni linkovi

  • Trenutno nema povratnih linkova


Copyright ⓒ 2013 ..: Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo - Beograd :..